A Fejlődő Kalaznóért Egyesület Kalaznó civil szervezete
Honlapunk 2015. szeptember 30-tól már nem lesz elérhető!!!!!!
 
Almenü
relIndexasc
Tisztelt Támogatóink!
2009-ben, 20 támogatónk 
összesen 235 000 Ft támogatást adott egyesületünknek, melyet ez úton, a falu lakóinak nevében
is köszönünk!
.
 
Jó HÍR
A  Magyar Telekom
"Egalnet" programjának
keretében  meghirdetett honlapkészítő versenyen egyesületünk a kistelepülések
kategóriában I. helyezést
ért el.  A díjátadás 2009.
december 7-én a Magyar Telekom budapesti székházában volt,
ahol a díjazottak, köztük mi is, bemutatták honlapjaikat.
A díj egy Albacomp notebook.
A részvételi lehetőséget, és a
díjat ez úton is köszönjük!
Az esményről a Magyar Telekom  
honlapján  beszámoló jelent meg.
A programot, a résztvevőket, és
a képes beszámolót  lásd a www.egalnet.hu  oldalon 
.
.
FELHÍVÁS
A Fejlődő Kalaznóért Egyesület
közadakozásból szeretné megvásárolni a Kalaznó, Fő utca 179. sz. alatt lévő épületet.
Az ezzel kapcsolatos terveinkről itt olvashat:
.
.
 
.
Az új "Fő tér" felé, a tervezett Műhelyház hátsó homlokzata
Hírek
.
A Fejlődő Kalaznóért Egyesület   100 000 Ft támogatást nyert a Művészeti és Szabadművelődési Alapítványhoz benyújtott pályázatával:
"Múzeumok kincsei, előadássorozat. Az előadásokhoz kapcsolódóan Tolna megyei vonatkozások feldolgozása gyerekeknek szóló gyakorlati foglakozások keretében."
A programok megvalósulásáról a 2009. év megvalósult eseményeirovatban olvashatnak képes beszámolót.
.
.
Kalaznói Portrék
Kiállítás a budapesti Hagyományok Házában. Budapest, Corvin tér 1.
2009. december 10-ig.
A múzeumok kincsei programunk, és a  fotóművészeti tábor keretében készült  kalaznói portréfotókat láthatják.
Lásd: "2009. megvalósult eseményei"
Rendező a Fényképész Alapítvány
 
 
 
       2009. év megvalósult eseményei
 
relIndexasc
Kirakodóvásár
Kirakodóvásár]
Kirakodóvásár
Kirakodóvásár
Kirakodóvásár
Kirakodóvásár
Takarítás a Gyűjteményben
Takarítás a Gyűjteményben
Takarítás
2009. év megvalósult eseményei
.
A Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítás gondozása
       Terveinknek megfelelően az Elekes Dénes emlékszoba tablóit Takács Imre felújította.
A többi helyiségben a  Hagyományok Háza "Népi játék és kismesterség oktatója" képzés szövő kurzusának hallagatóival teljesen kitakarítottuk, minden textilt kiráztunk és rengeteg molyírtót helyeztünk el a szobákban. A segítséget köszönjük.
(Az egyhetes szövőkurzust  július utolsó hetében Pintér Piroska vezette, Győriné Fogarasi Katalin fogadta be a szövőszékeket. A hallgatók az Aréna söröző vendégházában laktak. )
 
Néprajzi tábor
       2009. julius 17-én a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége Néprajzi Tábora Lőrincz Etel vezetésével  a Hőgyészen lévő táborból Kalaznóra látogatott. Velük érkezett Fábián Gergely, a Szövetség örökös elnöke, és Potápi Árpád a Szövetség elnöke. A vendégeket Bodor Katalin fogadta. Elöszőr a Helytörténeti  Gyűjtemény és Kiállítást tekintették meg, majd az emlékoszlopnál virágot helyeztek el Elekes Dénes  tiszteletére. Ez után György Mártonnál, Beréti Lázárnénál és Zakk Mihálynénál gyűjtöttek a gyerekek, régi fényképeket, textileket kerestek és azokat dokumentálták.
 
Általános kirakodóvásár
       2009. augusztus 20-ikán a Falunapon Általános kirakodóvásárt  rendeztünk, ahova a falu lakóit, és a hétvégi ház tulajdonosokat vártuk, termények, házi készítésű ételek, italok, és kézműves termékek bemutatásával. Nem kereskedni akartunk, hanem beszélgetni, kostólgatni a savanyúságokat, lekvárokat, süteményeket, megcsodálni egymás készítményeit, a rongyszőnyegeket, a szárított fűszereket, hogy ez által jobban megismerjük és elfogadjuk egymást, kalaznói lakosok, és hétvégi ház tulajdonosok. A jó hangulatú kipakoláson tízenegyen vettek részt. Minden résztvevő ünnepélyes keretek között ajándékot kapott, Bodor Katalin egy-egy készítményét.
 
 
Múzeumok kincsei        
       Ingyenes nyári programsorozatunk a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatásával valósult meg. Programvezető Bodor Katalin.
BESZÁMOLÓ 
 
I. Múzeumok kincsei, előadássorozat. Az előadásokhoz kapcsolódóan Tolna megyei vonatkozások feldolgozása gyerekeknek szóló gyakorlati foglakozások keretében.
A program célja
az volt, hogy egy kis településen élő gyerekek és felnőttek számára lehetőséget adjunk arra, hogy különböző művészeti alkotásokat, gyűjteményeket megismerhessenek. A kapcsolódó gyakorlati foglalkozások élményei segítsenek a megszerzett tudás elmélyítésében és az alkotás örömének megismerésében. Célunk volt, hogy a távoli gyűjtemények és a helyi, Tolna megyei értékek között kapcsolatot teremtsünk.
A program megvalósítása
A programsorozatot nyárra terveztük, amikor a gyerekek jobban ráérnek, és a hétvégi ház tulajdonosok közül is többen Kalaznón töltik szabadidejüket.
 
I/1. A kalaznói Fotótár kincsei
Győri Lajos fotóművész fotótörténeti magánygyűjteményét egy szakszerűen rendbe hozott kalaznói parasztportán helyezte el. A gyűjtemény kiállítóterme a lakóépületben van, a raktár a régi pajtában, és most folyik az istálló kiállító teremmé alakítása. A Fotótár megnyitása nyáron volt, így a helybelieket nagyon érdekelte, hogy mit is tartalmaz ez a szépen felújított parasztporta, így sokan eljöttek erre a programra. Először fotótörténeti előadást hallhattunk, amihez a kiállító teremben elhelyezett képek adták az illusztrációt, majd megismerkedhettünk az u.n. magyaros stílus néhány képviselőjével, illetve az Ő Tolna megyében készült felvételeikkel. Az érdekes, és különleges hangulatú gyűjtemény mindenkire nagy hatást tett.
            Ez után indultak el a gyerekek Győri Lajos vezetésével az első fotósétára, hogy a településen élőkről portréfotókat készítsenek. Több alkalommal is fényképezhettek a résztvevők, akik az elmúlt év építészeti fotópályázatán már megismerték a fényképezés örömeit. Százhetven képet készítettek, amik közül mintegy hetven darabot állítottunk ki a záró kiállításon. A képeket házilag nyomtattuk.
 
I/2. Az Iparművészeti Múzeum kincsei
Második előadásunkat Takács Imre művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum volt főigazgatója tartotta. Vetítettképes előadásában részletesen kitért a múzeum építészeti jelentőségére is, sok érdekes régi felvételt láthattunk az építkezésről. A múzeum gyűjteményeinek, egy-egy jellemző műtárgyának bemutatása után végigkísérhettük egy műtárgy restaurálásának folyamatát. E kevéssé ismert terület bemutatása közel hozta a műtárgyakat a jelenlévőkhöz, sokan tettek fel kérdéseket.
            Az előadás után Győriné Fogarasi Katalin vizuális és környezetkultúra szakos tanár, bőrműves vezetésével bőrös foglalkozás kezdődött. A foglalkozás kiindulópontja a bonyhádi Perczel kastély, és egy, az Iparművészeti Múzeumban található bőr doboz volt. A foglalkozás sokkal hosszabb ideig tartott, mint ahogy terveztük, hiszen azon különböző korú gyerekek vettek részt, és sokan voltak. Az elkészült kartondobozokat bőrrel bevonták, majd megfestették.
 
I/3. A Magyar Nemzeti Galéria Kincsei
Harmadik előadásunkat is Takács Imre tartotta meg, mivel Takácsné Verő Mária művészettörténész váratlanul külföldi kiküldetésre utazott. Az előadás nemcsak a Galéria gyűjteményeit, és néhány műtárgyát mutatta be, hanem részletesen megismerhettük a budai vár építéstörténetét is. Az előadó ezek után bemutatta egy múzeumi kutatónak a feladatait. Végig kísérhettük egy műtárgy sorsát a megtalálástól, történetének feltárásától, jelentőségének bemutatásától a kiállító teremig. Megértettük, hogy a kutatói munka által, hogyan gyarapodik nemzeti kincsünk. Az előadás után beszélgetés alakult ki arról, mit is jelent a „látogató barát múzeum”
            Ez után Gáspár Gyula vezetésével festészeti foglalkozás kezdődött. A foglalkozás kiinduló pontját Aggházy Gyula, Tolna megyei születésű festő Fasor című képe jelentette. A foglalkozáson inkább alsó tagozatos gyerekek vettek részt. Az augusztus 20-ikai Falunapon még egy festés foglalkozást tartottunk a gyerekeknek, Zombori Béla nyugalmazott egy. adj. vezetésével. A téma a természet volt.
 
II. Budapesti kirándulás  gyerekekkel, a Magyar Nemzeti Galéria meglátogatása
A program célja
az volt, hogy felső tagozatos gyerekeknek lehetőséget adjunk egy fővárosi kirándulásra, és az előadásból már valamennyire megismert Magyar Nemzeti Galéria meglátogatására.
A program megvalósítása
Hajnalban indultak a gyerekek a falubusszal, így a Halászbástyáról már reggel megcsodálhatták Budapestet. A Galériában Rényi-Vámos Katalin művészettörténész, múzeumpedagógus vezetésével a Régi Magyar Gyűjteményt nézték végig. Nagyon érdekesnek, élvezetesnek és tanulságosnak tartották a látogatást.
Mivel a Galériában nem kellett fizetni, lehetőség nyílt arra, hogy a vári sétát a Mátyás templom meglátogatásával fejezzék be, majd a Csodák Palotájába is bemehettek. A kirándulást a Palace Mammutban fagylaltozással fejezték be.
 
III. Kiállítás a gyerekek munkáiból
A program célja
az volt, hogy minél több szülőt, nagyszülőt megmozgassunk, és a gyerekekkel megéreztessük, fontos az, amiket a foglalkozásokon csinálnak.
A program megvalósítása
Kalaznón augusztus 20-án van minden évben a falunap, erre az eseményre sokan eljönnek, így a délutáni kiállításnak a Művelődési házban sok látogatója volt. Minden gyerek munkáját kiállítottuk, fényképeket, festményeket, dobozokat. A megvalósult program eseményeiről is bemutattunk egy kis összefoglaló kiállítást. Emléklapot kaptak a résztvevő gyerekek. A kiállítást Zombori Béla egy. adj. nyitotta meg.
A programok értékelése
Mindhárom megvalósult programunkat sikeresnek értékeljük. Az előadásoknak kialakult a „törzsközönsége”, és a gyerekeken keresztül nagyon sok család vált érintetté. A záró kiállításon a falubeliek különösen nagy érdeklődéssel nézték végig a portré kiállítást. A gyakorlati foglalkozásokon és a kiránduláson összesítve 37 gyerek vett részt. A budapesti kirándulás nagyon nagy élmény volt a gyerekeknek. Programjainkról rövid cikk jelent meg a Tolnai Népújságban is.(2009. augusztus 22. 2. old.) Reméljük, hogy ez segíteni fogja azt, hogy  további programjainkat is figyeljék.
Programjainkat támogatták még Kalaznó Község Önkormányzata és a kalaznói Aréna Söröző.
 
  
Bodor Katalin
programvezető